Moorman Techniek
 
 

Ik heb veel geweven volgens de Moorman techniek b.v. de herfstblaadjes (rechtsboven) en vlinder, achtergrond bij fotoos weefgetouwen, zijn daar in geweven.
Je moet lang van te voren bedenken hoe je kleuren mixt, rekening houdend met de basiskleur van je weefsel. Mijn vlinder weefsel was dat betreft erg bewerkelijk, dat is een 4 punts spiegeling van cijfers, ik heb dit weefsel op zijn kant gemaakt met zo’n 26 kleuren tegelijk, die ik per helft tegengesteld heb ingeweven. Het kostte mij ongeveer een half jaar. Mijn “Tropical fish” moest op een andere manier ontworpen worden, het basisweefsel is in 4 kleuren blauw/blauwgroen clasped weft geweven. Daardoor moest ik rekening houden met veranderende kleuren in het basisweefsel i.c.m. met de kleuren van de vissen.
Er zijn 2 richtingen die de vissen uitzwemmen. Diepte heb ik bereikt door bovenzwemmende vissen donker/duidelijker van kleur te maken met extra “glim”draden op de rug. Daarna volgen de vissen zonder extra’s. Daaronder zwemmen vissen die wat vager van kleur zijn= dieper of verder weg.

Ik wilde licht inval hebben, zon schijnt op het water, vandaar de bovenste vissen met “glim”, die schitteren in de zon. Daarom zijn er ook vissen met lichtere, gelige kleuren. Die zwemmen in door zon beschenen water. Donkere vissen zitten uiteraard uit de zon. Hier en daar heb ik in het geheel draadjes lurex meegeweven. Dat is de zon die op het water schijnt.
En dan uitzoeken welke kleuren van toepassing zijn, waar het beste passen, welke het beste met elkaar mixen, zodat je ze beide nog kunt zien, rekening houdend met “licht inval”, “zon”, veranderende kleur basisweefsel……

Dat kostte maanden van meditatie in mijn materialen kamertje waar ik alles op de grond had liggen. Dat heeft heel wat vragen opgeworpen bij de anderen in het gezin:

Waarom zit je daar te staren?         Mag ik storen?                Ben je boos of zo?               Wil je wat drinken?  

                Zit je hier nu al weer?    O, ben je hier?     Nog niet klaar?        Enz, enz, enz, …. 

Uiteindelijk heb ik, na een proeflapje gemaakt te hebben, mijn ei uitgebroed, nu heb ik een prachtig weefsel! Op expositie Deventer 2009.